CEAI VERDE

Misterele ceaiului verde


Despre ceaiul verde s-au scris carti, s-au publicat mii de articole s-au realizat mii de studii, sute de formule de produse pentru diferite afectiuni. Ceaiul verde este elogiat de numeroase persoane care ii apreciaza efectele si este si blamat de altii, in diferite ipostaze.

Ceaiul verde a vandut zeci de produse, in special produse de slabit, ce au la baza continutul de ceai verde.



Ceaiul verde este prezent in cele mai in voga pastile de slabit, la fel cum este prezent si in stare naturala, frunze de ceai verde, vandute prin plafaruri ori farmacii.

Ceaiul verde este obtinut din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Ceaiul verde nu este trecut prin fermentatie, fiind trecut direct prin abur si apoi frunzele sunt uscate si rulate, de aceea ceaiul verde mai poarta si numele de ceai nefermentat si ceai virgin.

Ceaiul verde are o serie de virtuti terapeutice, dar renumele si l-a castigat datorita eficientei sale in combaterea boezitatii.

TIPURI DE CEAI VERDE

Cum actioneaza ceaiul verde? In principiu, polifenolii din ceaiul verde stopeaza actiunea amilazei, enzima care transforma amidonul din legume si fructe in zaharuri in sange. Teina continuta de ceaul verde este elementul ce atenueaza senzatia de lesin, senzatie prezenta datorita scaderii caloriilor din timpul unei cure de slabire.

Calgurarul Eisai a evidentiat proprietatile ceaiului verde in cartea sa despre ceai, scrisa in 1211: „Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga.” Din toate timpurile ceaiul este „elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi”. Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se spunea in vechime „Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii”.

Continutul ceaiului verde: uleiuri esentiale, teina, cafeina, tannini, catechici, aminoacizi, vitamina C, teaflavina, proteine, calciu, fier, etc. Cea mai importanta componenta a ceaiului verde ramane epigallocatechina gallata (EGCG), parte a fractiunii polifenolice a ceaiului verde.

Actiunea deosebita a ceaiului verde se datoreaza in special continutului de teina, de tanini si de compusi polifenolici. De asemenea, substantele aromatice dau o savoare deosebita ceaiului verde.

Toate aceste compoenente confera cieaiului verde un mare potential antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al procesor de ardere a grasimilor si un factor de protectie anticancer.
Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Un studiu recent publicat de ConsumerLab.com arata ca nu toate sortimentele de ceai verde sunt la fel de benefice pentru sanatatea consumatorilor.

Cercetatorii au testat 26 de tipuri de bautiri si suplimente cu ceai verde si au descoperit ca multe dintre ele erau mai degraba apa indulcita. In plus, unele dintre suplimentele care promiteau accelerarea procesului de slabire contineau un nivel sporit de cofeina nespecificat pe ambalaj, iar unele dintre ceaiurile la plic - mai ales cele care contineau frunze de ceai din China - erau contaminate cu plumb, scrie feminis.ro.

“Plumbul poate aparea in multe produse de acest gen pentru ca este absorbit din pamant”, a dezvaluit Dr. Tod Cooperman, presedinte al ConsumerLab.com, pentru New York Times.

“Se stie ca planta de ceai verde absoarbe cantitati mai mari de plumb decat alte plante, iar plumbul poate sa se depuna la suprafata frunzelor.”

Dr. Mencinicopschi: "Bea ceai verde pentru hidratarea organismului!"
Anul acesta, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat un proiect de cercetare privind consumul de ceai verde.


Ceaiul verde este una dintre cele mai apreciate plante din Asia.

Dr. Katherine Crew de la Centrul Medical de la Universitatea Columbia din New York a realizat un studiu cu privire la extractul de ceai verde care contine pigmenti de plante si antioxidanti cu numele polifenol E. Acesti pigmenti nu doar ca pot sa opreasca cresterea celulelor canceroase, ci si sa blocheze patrunderea lor in tesuturi.

Studiul lui Katherine Crew a implicat 40 de femei cu asa-numitul cancer mamar hormonal negativ. Unele femei au primit medicamentul care continea polifenoli E, in timp ce altele au primit un placebo (medicament inactiv). Nivelul de crestere a hepatocitelor la femeile care sufera de cancer mamar, este cel mai important indicator, care arata raspandirea cancerului. Dupa doar doua luni de tratament cu extract de ceai verde s-au constatat progrese enorme in randul celor care lupta cu cancerul.

Dupa cum puteti observa efectele miraculoase ale ceaiului verde sunt analizate si observate de foarte multi oameni. Acesta este si motivul pentru care s-au fabricat atatea produse de slabit pe baza de ceai verde.

Pe langa aceste calitati deosebite, ceaiul verde mai are una foarte importanta, este ieftin si poate fi consumat de un segment foarte mare de populatie, fapt ce-i confera statutul de aliment ieftin pentru slabit.